Stamtavle eller ingen stamtavle?!

Jeg oplever det personligt ikke så meget men jeg hører det fra andre og læser ofte på nettet at folk ikke er interesseret i stamtavlen, ønsker hunden billigere for de vil ikke have tavlen med etc. Lad os lige få på det rene at en stamtavle koster mellem 250-350kr ca så det er ikke den, man betaler for når man giver 8-15000kr for sin hund. Jeg vil prøve at forklare hvad det så er, man giver pengene for her i kennelen – det jeg bruger stamtavlen til.

Helbred er super vigtigt for mig og i feks Chinese Crested Dog er der mange bump i vejen, PLL, pra, KCS, cherry eye, stær, epilepsi, CLP, kræft, diskusprolaps osv. Nogle af dem kan man dna-teste for og andre skal man gøre et grundigt detektivarbejde og kontakte opdrættere/ejere af hundene i linien bag sin egen og håbe at de fortæller ærligt om evt. problemer med helbred. På det punkt er kæden virkelig ikke stærkere end det svageste led og det er virkelig opfattende og tidskrævende arbejde at kontakte alle de folk og føre en god dialog om helbredet.

Temperament er også rigtig godt at vide noget om i mine 2 racer da begge er reserverede racer, med både gode og dårlige eksempler og ingen ønsker at opdrætte en angst eller aggressiv hund. Det er på samme måde som helbred og er bevist arveligt så der er det også super godt med tavlen.

Konformation/hundens udseende er også noget man kan bruge en tavle til, en godt og gennemtænkt avlet hund vil man nærmest kunne forudsige at den får den rette toplinie, et flot bryst, gode vinkler, smukke bevægelser etc. Man sikrer sig at hunden ligger så tæt på standarden som muligt på forhånd.

Udstilling er et kvalitetsstempel. En dygtig opdrætter kender sin standard og vil kunne bedømme en hund på et øjeblik om den er god eller ej men det skader aldrig at udstille og dermed få be-/ eller afkræftet kvaliteten af ens hunde. Det er noget man kan gøre med sin stambog. Alle hunde er søde og nuttede, men det er noget helt andet at have en racetypisk hund og vide at racen bliver beskyttet af sin tavle og ikke bare blandet med andre racer til højre og venstre og forsvinde med tiden.

Kennelklubben, som laver din stamtavle, er der for din skyld. Den sørger for at opdrætteren overholder nogle etiske regler omkring avl, hundehold osv. Den kender lovgivningen og kan hjælpe dig i tvister, hvis hvalpen bliver syg etc.

Disse ting er ikke noget, man kan gå ind og undersøge sig frem til i tavlen men det er ting som folk som virkelig går så meget op i sit opdræt at man sikrer sit opdræt ved en god tavle og lægger navn og ry til i tavlen, oftest også går meget op i, ihvertfald her i huset.

Socialisering er super vigtigt! Jeg kan som opdrætter se på mine hvalpe om de har et godt stabilt temperament eller måske er lidt reserverede etc. Jeg vil altid fortælle en evt. køber om temperamentet på godt og ondt da ærlighed sikrer mig at familien er den rette og dermed undgår jeg at mine hvalpe skal omplaceres. Jeg præger mine hvalpe og socialisere dem med forskellige ting og sager under opvækst for at bygge selvtillid og give god grobund for den nye families arbejde. Enhver idiot kan dog ødelægge en hvalp med godt temperament og godt forarbejde fra kennelens side, desværre.

Miljø/opvækst sikrer også din hvalp fra starten af. De vokser op under ordnede forhold i en god familie, de får et velovervejet og godt foder, dyrlægecheck og lovpligtig chip/registrering skulle hunden løbe hjemmefra, ormekur, skøn hvalpepakke med alt grundlæggende i til ny hvalpefamilie, livslang support fra kennelen, hvalpetræf hvert år osv.

Kontrakt. Købeloven gælder, det er ligesom at købe ny cykel – 2 års garanti men har du ikke din bon, så er der intet at gøre.

Det er de mest åbenlyse grunde til at vælge MED stamtavle, det er også de grunde til at en hvalp med tavle koster mere – det er som sagt ikke tavlen. Det er dyrt at helbredsteste, rigtig dyrt at udstille, købe det bedst foder, noget dyrt at importere hunde fordi man ikke vil gå på kompromis, dyrlægebesøg og ja, alle de ting som jeg har remset op. Alle de ting, man gør fordi man af hele sit hjerte gerne vil sikre sin hvalp et godt liv og dermed sin hvalpefamilie. Jeg kan kun snakke for mig selv men at opdrætte er en dyr hobby, ikke en indtægt men tværtimod flotte, røde tal på bundlinien. Jeg ELSKER mine hunde, det er mit liv og jeg lever det 24/7 og kunne ikke forestille mig det anderledes.